Välkommen till Sollentuna Södra Scoutkår!

Sollentuna Södra Scoutkår är en av landets största scoutkårer. Vi bedriver scouting och segling genom äventyr och ledarskap för barn, unga och vuxna. Vårat hus Holken ligger i Tegelhagen i södra Sollentuna.

Lördagen den 15 juni åkte 49 spårarscouter från Sollentuna Södra till scouternas ö Vässarö i Roslagens skärgård. Med följde också 14 ledare, 7 föräldrar och 5 äventyrare/utmanare som var funktionärer på lägret. För många av scouterna var det både spännande och pirrigt att åka på läger. Fyra dagar borta från familjen och kanske första gången i tält är en stor sak för en 8-10-åring.

Efter två timmar i buss från Holken väntade en halvtimmes båttur från fastlandet till ön. Scouter, funktionärer samt ett sjuttiotal stora och lika många mindre ryggsäckar packades ombord på Vässarös båt. Tält, kök och annan utrustning hade transporterats dit kvällen innan på två släp av några av ledarna.

På plats på Mellanängarna en liten bit in på ön fick scouterna vara med och sätta upp tälten. De bodde sju scouter i varje tält i patruller med namn så som Diamantpatrullen, Guldpatrullen och Cafépatrullen.

Namnsättningen hade en koppling till lägrets LasseMaja-tema med inspiration från böckerna om LasseMajas detektivbyrå. Under lägret fick scouterna lösa ett mysterium och försöka hitta Lasse och Maja som var försvunna. Några av funktionärerna samt äventyrar- och utmanarscouterna dök upp som olika figurer från böckerna samt som scouter från Valleby scoutkår.

Scouterna deltog också i flera av Vässarös egna aktiviteter. I samarbetsgläntan fick de gå balansgång, bygga vattenbanor samt bilda ordet ”Vässarö” med hjälp av rep, en krok och stubbar med bokstäver på. På trapperspåret fick de prova att ta sig fram som 1800-talets trappers på uppsatta stock- och repbroar, klättra på repstegar, åka zip line samt se hur djurfällor som användes förr i tiden fungerade. De paddlade också kanot i havsviken Fladan och badade varje dag från klipporna i det cirka 16-gradiga vattnet.

Bad lockade trots den något kylslagna vattentemperaturen, då vädret visade sig från sin bästa sida under hela lägret. Nätterna var fortfarande lite kyliga och fuktiga, så långärmat och långbenat krävdes för att hålla sig varm i sovsäcken under natten.

På tisdagseftermiddagen återvände trötta men nöjda scouter till Holken och blev hämtade av sina föräldrar. Efter någon timmes tälthängning och annat efterarbete fick även ledarna åka hem för välbehövlig dusch och vila. Även de trötta, men nöjda och energifyllda efter ett härligt läger!