Om Scouting
Scouterna ger barn och unga från alla delar av samhället chansen att få uppleva äventyr tillsammans och samtidigt växa som individer. Det innebär att vi varje dag bidrar till ett öppet samhälle präglat av mångfald och respekt, något som är mer aktuellt än någonsin.

Vad gör vi på Scouterna?
Att vara en scout är att vara en del av ett äventyr större än dig själv. Det är att tända sin första eld under en stjärnklar himmel, att våga ge sig ut på stigar som ingen ännu trampat och att hitta hem – både i naturen och inom dig själv.
Vi seglar över glittrande vatten, klättrar mot höjder där horisonten breder ut sig, och tar oss fram genom snötäckta skogar där varje andetag känns levande. I Scouterna bygger vi vindskydd tillsammans, vandrar mil efter mil, och somnar under trädens tysta viskningar.
Men det är inte bara äventyr i det yttre. Det är också att lära sig modet att våga göra fel och att resa sig starkare. Att gå vilse för att sedan hitta vägen tillbaka – både i skogen och i livet. Att be om hjälp när stoltheten säger nej, att våga tänka själv och att leda tillsammans.
Små steg blir stigar. Tältdukar blir tak över vänskap. Och utomhus blir ett hem för det som växer inuti dig: mod, samarbete och kritiskt tänkande.
Hur funkar det?
Ett vanligt scoutmöte brukar beroende på ålder vara mellan 1,5 till 3 timmar, under en kväll i veckan, oftast på en vardag. På helgen åker vi ibland på övernattning och på somrarna åker vi oftast på läger.
Vi upplever stora och små äventyr när vi sover borta för första gången eller klättrar i berg med nya kompisar. Under våra äventyr lär vi känna varandra och oss själva samtidigt som vi blir bättre på att ta hand om naturen. Det bygger relationer för livet! Scouternas metod handlar bland annat om att testa själv, learning by doing, och att samarbeta i små grupper, som vi kallar patruller.
Olika åldersgrupper
I takt med att scouten växer och blir äldre anpassas också verksamheten efter det. Det är för att du som scout ska få växa på ditt sätt och på flera olika sätt. I kåren har vi aktiviteter för sex åldersgrupper: bävrar, spårare, upptäckare, äventyrare, utmanare och rover som gör det lättare för scouten att få en verksamhet som passar dem. Åldrarna korrelerar med vilken årskurs man vanligtvis går i skolan, Bävrar går i 1a-klass, Spårare 2 & 3an, Upptäckare 4 & 5an, Äventyrare 6-8an, Utmanare 9-3an på gymnasiet.

Bävrar 7-8 år

Spårare 8-10 år

Upptäckare 10-12 år

Äventyrare 12-15 år

Utmanare 15-18 år

Rover 18-25 år

Ledare
Vi lär oss tillsammans
Vi är utomhus så mycket som möjligt och samarbetar i små grupper, patruller. Vi får lära oss om naturen, om oss själva och om varandra.
Det innebär att vi varje dag bidrar till ett öppet samhälle präglat av mångfald och respekt, något som är mer aktuellt än någonsin. Att vi har 100 års erfarenhet av aktivt uteliv innebär också att vi har erfarenheter vi gärna delar med oss av – allt från gruppdynamik och ledarskap till personlig utveckling och stärkt självkänsla.
Vad kostar det?
Att vara scout i vår kår ska vara så tillgängligt som möjligt. Kårens terminsavgift ligger på 660 kr för scouter. För bävrar (som träffas varannan vecka), utmanare och rovers som är ledare är avgiften 330 kr per termin. Våra ledare och funktionärer betalar en medlemsavgift på 10kr per år och kåren står då för avgiften till Scouternas riksorganisation och till Birka Scoutdistrikt. Vi har även ett stödmedlemskap på 150kr/termin. Läs mer här om att vara medlem i kåren.
Det är viktigt att alla ska kunna vara med i Scouterna så vi ger gärna tips på stödfonder och andra bra-att-veta inför att du blir scout.
Utrustning och scoutklädsel då?
Vilka kläder och saker behöver man för att bli scout? Det behövs inget särskilt för att börja i Scouterna. Men det finns en del saker som kan vara bra att ha eller låna efter ett tag. Tänk på att det mesta går alldeles utmärkt att köpa second hand, låna av någon eller handla i Scoutshopen!
När du varit med i Scouterna ett tag kan det vara bra att ha tillgång till:
* Scouthalsduk! (Du får en av kåren när du börjar!)
* Scoutklädsel (T-shirt, piké eller scoutskjorta)
* Regnkläder
* Ett par vandringsskor, stövlar eller kängor
* Liggunderlag
* Sovsäck
* Något att äta från, till exempel oöm tallrik eller kåsa
* Matbestick
* Vattenflaska

Läs mer om Scouterna
I Sverige finns det över 80 000 scouter som bidrar till en bred rörelse. Läs mer om organisationen centralt här
Kårens historia
Scouter har funnits i Sollentuna i över 100 år, passa på att läsa mer om vår historia.
